http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=575909
Zaman , 14 Ağustos 2007, Salı
Anayasa Mahkemesi üyesini 'intihal cezası'ndan doçentin feragati kurtardı
Anayasa Mahkemesi Üyesi Dr. Serdar Özgüldür'ü intihalle suçlayan Doç. Dr. Ömer Anayurt, davasından sessiz sedasız feragat etti.
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Anayurt, Özgüldür'ün bir doktora tezinin, kendisinin master tezinden "intihal" olduğunu iddia etmişti. Bu nedenle Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştı. Anayurt, özgün, bilimsel eserinden kaynak göstermeden alıntı yaptığı gerekçesi ile Özgüldür'den 75 bin 500 YTL maddi ve manevi tazminat talebinde bulunuyordu. Ancak olayın medyaya yansımasından sonra davada ilginç bir gelişme yaşandı. Davanın 21 Aralık 2006'daki ilk duruşmasından sonra ikinci duruşmayı beklemeden 22 Ocak 2007'de mahkemeye başvuran Anayurt davadan feragat etti. Özgüldür'den 75 bin 500 YTL talep eden Anayurt'un neden feragat ettiği ise bilinmiyor. Özgüldür'ün avukatı Oğuz Büyüktanır ise Anayurt'un davadan feragat ettiğini doğruladı. Özgüldür, Anayasa Mahkemesi'nin asker üyesi olarak biliniyor. Kıdemli Albay Dr. Serdar Özgüldür, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi genel sekreteri iken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2004 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti. Özgüldür, 2020 yılında yaş haddini dolduruncaya kadar görevinde kalacak.
Söz konusu davada Türkiye'de ilk kez bir Anayasa Mahkemesi üyesi intihal suçlaması ile yargılanıyordu. Sakarya Üniversitesi Anayasa Hukuku Bilim Dalı'nda doçent olarak görev yapan Anayurt, 1989'da hazırladığı, 'Türk Hukukunda İdarenin Kusura Dayalı Sorumluluğu' isimli master tezinden çalıntı yapıldığı iddiası ile Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Anayurt, Dr. Özgüldür'ün doktora tezi olan 'Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Kararları Işığında Tam Yargı Davaları' isimli eserinin önemli bölümünün kendisinin tezinden 'intihal' olduğunu iddia etti. Özgüldür'ün, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne 1994 yılında sunduğu doktora tezi, genişletilip güncelleştirilerek, aynı başlık altında 1996 yılında Ankara'da kitap olarak basıldı. Anayurt, bu nedenle Özgüldür'den 75 bin 500 YTL tazminat talep etti. Anayurt'un avukatları ise müvekkili için 75 bin YTL manevi tazminat ile eserden gelir elde edilmesinden dolayı 500 YTL maddi tazminat talep etti. Özgüldür'ün avukatı Oğuz Büyüktanır 21 Aralık 2006'da mahkemeye cevap yazısında aradan 10 yılı aşkın süre geçtiğinden yola çıkarak, "Dava konusu haklar zamanaşımına uğramıştır." dedi. Büyüktanır, 'intihal' iddialarını reddederken, alıntı yapılan bölümlerin tezin asıl konusu olmadığını vurguladı ve bazı alıntıların 'dikkatten kaçtığı' için referans gösterilemediğini kaydetti. Davacı avukatları Kezban Yıldız ve Burhan Yıldız ise bu cevaba karşı cevap yazısı gönderdi. Zamanaşımı talebini reddeden avukatlar, "Bilimsel aklanma hukuksal kaçınmadan her zaman evladır." görüşünü bildirdi. Bu konuda YÖK Başkanlığı'nın 9 Haziran 2005 tarihli "intihale" dair suçlara ilişkin kararı hatırlatılarak zamanaşımının imkansız olduğu kaydedildi.
Erkan Acar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment